Jag har alltid funderat kring varför fisk smakar dy när det blir varmare i vattnet, och svaret på den frågan är enkel.Smaken i fisken orsakas av alger i vattnet som fisken får i sig via gälarna. Ju mer näringsrik ett vatten är ju större är chansen att fisken får den smaken en period under den isfri delen av året. Geosmin som är samlingsnamnet, för ett gäng smak och luktrika organiska ämnen som skapar smaken. Smaken är inte farlig men det är svårt att upptäcka den innan tillagning och är den stark i fisk är fångsten inte god att äta. Röker du fisken kan en del av smaken döljas om den inte är för stark. Det här en är naturlig händelse som försvinner efter ett tag när fisken simmar kring i vattnen utan alger. Så fångar du fisk som smakar dy är det bara att vänta tills algerna försvinner om du vill fånga fisk för att äta upp den eller prova att dölja smaken genom att röka fisken i en ABU rök eller liknande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar